HTML

szciento-logika

ezek az én gondolataim. az én tapasztalataim. és az én nézőpontom - a szcientológiáról. persze olvashatsz benne másról is, de célom bemutatni, hogy én hogy látom. nem több, és nem kevesebb.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

szciento-logika

2007.06.03. 13:07 jaga

 

no, akkor belekezdek.. először a címet magyarázom meg kicsit, hogy sorrendben haladjunk. a blog témája a szcientológia, méghozzá az én néző pontomból.. szóval lehet, hogy egy kicsit másképp lesz bemutatva, mint ahogy eddig találkozhattál vele.. és talán pont a logika miatt - ami történetesen szerves része a címnek, ugyanis nem elírás történt, direkt írtam így.. bizony, szciento-logika, ugyanis az egész témát a logika szempontjából közelítem meg.. 

no, de hogy minden kedves olvasó tökéletesen tisztában legyen e szavak jelentésével, ezeket most meghatározom.. először a szcientológiát nézzük meg: "ez a latin scio (jelentése: tud) és a görög logos (jelentése: a szó vagy a külső forma, ami által a belső gondolat kifejeződik és ismertté lesz) szavakból keletkezett. Így a Szcientológia jelentése: tudni a tudásról. A Szcientológia alkalmazott vallási filozófia, amit L. Ron Hubbard fejlesztett ki. Ez a szellem tanulmányozása és kezelése önmagával, univerzumokkal és más élettel való viszonyában." Még mielőtt valakinek ez túl bonyolult lenne, nézzük meg egy kicsit hétköznapiasabban - ahogy én értelmeztem: ismerni egy tárggyal kapcsolatos tudásanyagot.. no, ilyen egyszerű.. ami pedig a logikát illeti, az értelmező szótár meghatározásait hívom segítségül: 1. " a gondolkodást mint az objektív igazság feltárásának eszközét vizsgáló és a gondolkodás formáit, törvényeit rendszerbe foglaló tudomány." Mivel ez kissé filozofikus volt, nézzük a kettest: 2. "ésszerű, következetes gondolkodás(ra való képesség)".. no, asszem ez az, ami nekünk kell.. ezt szerintem mindenki el tudja képzelni.. de, hogy még alaposabban megértsük, itt van a harmadik meghatározás: 3. "a dolgok közötti törvényszerű összefüggés." ez az a szempont, ami mindvégig jelen lesz a blogban: összefüggés a dolgok közt.. megfigyelünk valamit, és összefüggéseket keresünk.. ez így logikus.. és ami logikus, az könnyebben elfogadható..

nos, mivel a szcientológia az emberről (pontosabban az emberi lényről) szól, így a leglogikusabb, ha magával az emberrel kezdem.. pontosabban az emberek hozzáállásával, ez ugyanis a belépési pont.. és itt máris találhatunk jó néhány logikátlan dolgot.. én alapvetően kétféle emberrel találkoztam eddig: egyik, aki már ismeri, és elismeri, hogy a szcientológia pozitív dolog, segítségére van az embernek, és jól alkalmazható tudomány.. persze köztük is akad olyan, aki bár elismeri a működőképességét, nem alkalmazza saját életére.. most nem megyek bele, hogy ez miért van, mármint hogy nem alkalmazza, annak ellenére, hogy elismeri, ez egy későbbi írás tárgya lesz, de lényeg, hogy elismeri, és ettől ő is az első „típus”-hoz tartozik.. aztán van a második, aki szemben áll – akár szolidan, akár vehemensen, harcol vele, esetleg támadja, kirázza tőle a hideg, satöbbi, satöbbi.. hogy ez mitől van, azt hamarosan megvizsgáljuk.. ja, és vannak a közömbösök is, de ilyennel még nem találkoztam..

no, először is elmesélem az én történetem.. én a tesóm által lettem „megfertőzve” 2004 nyarán.. rövid, és tömör leszek: a bal fülemen jöttek be a szcientológia valós adatai – a tesómtól, aki ekkor már foglalkozott vele, tehát testközelből tapasztalhatta meg a dolgokat, a jobb fülembe pedig az „egy ismerősömtől hallottam” és az „újságban olvastam”, és ehhez hasonló forrásokból érkező információk áramoltak.. mivel nekem semmilyen előzetes információm nem volt, így a logikus az lett volna, hogy a testvéremnek hiszek, hiszen mégiscsak a tesóm.. gondolom kitaláltad, hogy nem így történt.. elkezdtem szembenállást tanusítani.. igen, sajnos olyan világban élünk, ahol a bizalmatlanság olyan szinten van, ami már nem egészséges.. olyan világban, ahol az ember elhisz mindent, anélkül, hogy utánanézne, vajon hiteles forrásból származik-e, és tényleg a tényeket tartalmazza-e az az információ.. és olyan világban, ahol sajnos szükség van arra, hogy leellenőrizd az információk hitelességét, mivel rengetegszer becsaptak már.. és ha megfigyeled, akkor a világ olyannak van beállítva, mintha veszélyes lenne, ezáltal a negatív hírek”-et sokkal könnyebben elhisszük..

hát én is elhittem.. elhittem a bizonytalan forrásból érkező információkat, és a testvéremnek szegeztem a kérdéseket.. ő persze fel volt készülve minderre, és higgadtan válaszolt.. mivel a válaszok logikusak voltak, így kezdtem kételkedni abban, hogy biztos igazat mondtak-e azok az emberek, akik óva intettek a szcientológiától.. de aztán kaptam az újabb adagot a jobb fülembe, és megintcsak elhittem, hogy ez rossz dolog, sőt, olyannyira befolyásolt, hogy elkezdtem én is „megmenteni” a tesómat a „szektától” és az "agymosástól".. ő persze csak nevetett, és egyszerűen nem tett mást, mint adatokat adott, és mindig megmutatta, hogy hova, melyik könyvbe van leírva.. magyarán megmutatta a forrást, amit az én „jóakaróim” sosem tettek meg.. csak a „hallottam”, meg „olvastam valahol” volt a forrás, ami azért valljuk be nem valami megalapozott..

szerencsére olyan ember vagyok, aki inkább a saját szememnek hiszek, mégiscsak az a biztos.. és mivel a tesóm egy olyan nagy mérétékű pozitív változáson ment keresztül, amit a saját bőrömön is éreztem, ez alaján nagyon butának kellett volna lennem, vagy legalábbis vaknak, ha nem láttam volna, hogy ez egy borzasztóan jó, és hasznos dolog.. így aztán látni akartam a saját szememmel azt a helyet, ahol ilyen csodát csinálnak, és fogtam magam, besétáltam a budapesti egyházba, és jól körülnéztem.. gondoltam csak nem esznek meg, elég nagy darab vagyok ahhoz, hogy megvédjem magam.. hát, mondanom sem kell, hogy kellemes meglepetés ért, mivel barátságos fogadtatásban volt részem, mindenhol pozitív légkör uralkodott, az emberek mosolyogtak, és nem utolsó sorban okos dolgokat hallottam.. a mai embernek ez már több, mint gyanús, sőt, több barátom mondta, hogy ez tiszta mű, hiszen nem lehet egész nap mosolyogni.. ja, biztosan így van, gondoltam, hiszen amikor szerelmes vagy, akkor is csak 5-10 percet mosolyogsz egy nap, és a többi részében méla búskomorságba zuhanva teszel-veszel.. ugye vicces? Vagy amikor sikerül egy vizsgád, akkor csak 1 percig vagy feldobott állapotban, és utána szomorkodni kezdesz.. vagy például egy kisgyerek is szomorkodik egész nap.. meg a firss házask is.. meg a...

Műmosolygás volna?.. látva a fenti példákat nem hiszem… ez alapján én úgy vélem igenis lehet örülni, és lehet egész nap mosolyogni, persze nem árt, ha van okod rá, különben tényleg hülyének néznek.. ami pedig az okot illeti, szerintem éppen elegendő, ha süt a nap, vagy ha segítettél valakinek, ha kaptál egy kedves sms-t, épp sportoltál egy jót, ittál egy finom pohár bort és közben csodáltad a naplementét, vagy egyszerűen csak egészséges vagy.. aki meg ezeknek nem tud örülni, és egész nap mosolyogni, az ne másban keresse a hibát, hanem saját magában.. de mint tudjuk, élnek ilyen emberek is e földön.. és bizony ők azok, akik meg akarnak menteni téged ezektől a csúnya emberektől, akik egész nap mosolyognak.. mert ez nem lehet természetes, hiszen nekik sem sikerült.. kezded érteni?

no, én szerencsére tudtam különbséget tenni a dolgok közt, és amint elegendő adatot kaptam a szcientológiáról, el tudtam dönteni saját magam, hogy az jó dolog.. utána már mondhatta akárki az ellenkezőjét, egyszerűen visszakérdeztem, hogy: „honnan van az információ”? és rendszerint megkaptam a fenti „források” egyikét („hallottam”, „olvastam valahol”).. ehhez betársult néha az „interneten olvastam” is.. no comment..

de így van ez az élet többi területén is.. tegyük fel, hogy hallasz egy (számodra) új sportról, legyen mondjuk a bungee jumping.. emberek, akik kipróbálták mesélnek róla, hogy mennyire király, istentelenül jó érzés, tele adrenalinnal, és kalanddal, és fantasztikus eufória, és… és neked tetszik.. és akkor jön valaki, aki elmesél egy történetet, amit „egy barátjától hallott”, hogy „valahol” volt egy olyan eset, amikor "rosszul állították be a kötelet", és az ugró belecsapódott a földbe.. aztán megint másoktól azt hallod, hogy „ők már láttak olyat interneten”, hogy elszakadt a kötél, és az ugró belehalt.. nos, valamiért azt gondolom, hogy ezek az emberek még sosem próbálták ki a bungee jumpingot.. nézzük csak.. nincs tehát semmilyen személyes tapasztalatuk, ezzel szemben vannak jó kis rémtörténeteik, és mivel ők ezektől a rémtörténetektől megijedtek, téged is jól megijesztenek. mert az nem lehet, hogy ha ő nem mer leugrani, akkor majd te megteszed.. ha neki sem sikerült, akkor neked se sikerüljön.. persze ő hangoztatni fogja, hogy csupán jót akar neked.. 

nézzünk egy konkrét példát a szcientológiára.. amikor munkatárs lettem az egyházban, akkor több kedves barátom is „meg akarta menteni” az életemet.. azt mondták „tájékozódtak” a témával kapcsolatban az interneten, és óva intenek a „szektától”.. jöttek a szokásos okosságok, mint pl.: agymosás, pénzlehúzás, kizsákmányolás, stb... sőt, még egy extra dolgot is mondtak, amin akkorát nevettem, hogy majd hanyatt vágtam magam a székkel.. az interneten olvasták, hogy a szcientológia legfőbb vezetői egy karib tengeri jachton nyaralgatnak a kicsalt pénzekből.. nos, ebből a mondatból csak az a betű volt az igaz, ugyanis a hajó neve Freewinds, és egy szolgáltató szervezet, ami egyszerűen csak nem a szárazföldön, hanem a vízen van, és nem jacht, hanem egy nagy utasszállító, és a szcientológia legfőbb vezetői nem nyaralhatnak ezen a hajón, mivel ez egy pörgős munkahely az év 365 napján, és nyaralásra nem alkalmas.. és amikor ezt elmondtam nekik, akkor ők nem hittek nekem, inkább hittek az internetnek, sőt megpróbáltak meggyőzni annak valódiságáról..

akkor még nem láttam, csak később, hogy ugyanabba a csapdába estek, mint én az elején.. rengeteg hamis adat, hazugságok nagy mennyiségben, és nagyon kevés stabil, valós adat.. és ilyenkor nem kétséges, hogy melyik nyer.. egyszerűen mennyiségi alapon dőlnek el a dolgok.. így működik a média is.. amiből több van, az tűnik valósnak.. így aztán elég egyszerű manipulálni az embereket..

persze mindenkinek ott a kezében a döntés, hogy meggyőződjön arról, vajon a dolgok tényleg úgy vannak-e, ahogyan ő „olvasta”, vagy „hallotta”, vagy esetleg pont az ellenkezője az igaz..

biztosan veled is fordult már elő hasonló dolog.. hittél valakinek, és mégsem úgy voltak a dolgok.. volt ilyen? nos, első írásom konklúziója: ha egy kicsit is őszinte vagy saját magadhoz, akkor ggyőződj meg a saját szemeddel a dolgok tényszerűségéről, és ne dőlj be a mások által elmondott, többnyire pletyka szintű információknak. Persze, nem tudsz meggyőződni minden egyes apró kis "hír" forrásának eredetiségéről, ami elhangzik a médiában, de nem is erről van szó..

a fontosabb dolgoknak viszont mindenképpen érdemes utána nézni..